Jurnalul vacanței de vară 2018

Dragă părinte,

Pentru copilul tău acest jurnal de vacanță pare o sursă de amuzament. Vrem să fie o sursă de bucurie şi pentru tine, aşa că vom încerca să îţi explicăm cum funcţionează. Citeşte până la capăt, iar noi îți promitem că informațiile de mai jos te vor ajuta în munca ta de părinte.

Ştim că cel mai mult îţi doreşti ca fiului/fiicei tale să îi fie bine. Poate te gândeşti că îi va fi mai uşor în viaţă dacă va fi deştept, va ajunge o persoană importantă, va câştiga mulţi bani, va avea o familie feiricită, va călători… sau cine ştie câte altele mai trec prin sufletul tău de părinte. Poate te gândeşti să îi oferi tu, cât mai multe pentru a-l face fericit, sau cât mai puţine pentru a-l ambiţiona în viaţă.

Nimic din toate astea nu este greşit! Este exact ce fac părinţii minunaţi dintotdeauna: se preocupă de binele copilului lor.

Suntem şi noi părinţi şi ne-au frământat mult timp aceleaşi întrebări. Fiind însă, ca profesie, ceva mai aproape de problemă (psihologi şi jurnalişti), iată ce am aflat: ştiinţific vorbind (adică măsurat pe eşantioane de milioane de oameni din întreaga lume) starea de fericire interioară provine din şase surse:

  • Sprijinul social (convingerea că alţi oameni te vor ajuta la nevoie)
  • Libertăţile sociale
  • Generozitatea (puterea şi dorinţa de a-i ajuta şi tu pe alţii la nevoie)
  • Sănătatea
  • Buna guvernare din zona în care trăieşti
  • Nivelul veniturilor

Există însă o capcană: cele şase ingrediente se influenţează reciproc mai degrabă ca termenii unei înmulţiri, decât ca cei ai unei adunări. Diferenţa este mare pentru că, atunci când unul dintre elemente este egal cu zero le anulează pe toate celelalte.

De exemplu:

  • Un milion de euro X zero sănătate = ZERO FERICIRE
  • Un milion de euro X zero libertăţi sociale=ZERO FERICIRE

Credem că eşti de acord cu aceste două calcule.

Să spunem însă că am avea cam 80% din banii de care avem nevoie şi doar căte 5% din celelalte:

  • 80x5x5x5x5x5=250.000 scor FERICIRE

Sau să ne imaginăm că nu avem bani, trăim într-o ţară coruptă şi dictatorială, dar suntem sănătoşi, avem prieteni şi îi ajutăm şi noi pe alţii la nevoie. (Adică 80% sănătate, sprijin social şi generozitate şi 5% bani, libertăţi sociale şi guvernarea onestă).

  • 80x80x80x5x5x5=64.000.000 scor FERICIRE

Te poţi juca cu toate variantele pentru a o găsi pe cea mai bună pentru tine. Ce am făcut noi este, bineînţeles, o simplificare dusă la extrem, dar în spatele acestei idei simple se află multe cercetări serioase, multe milioane de euro şi dolari cheltuiţi la nivel mondial şi multe rapoarte şi congrese ONU şi OECD. Dacă vrei să afli mai multe poţi începe de aici: http://worldhappiness.report/ed/2017/.

Cam atât cu explicaţiile!

Cum îl va ajuta pe copilul tău Jurnalul de Fericire? Îl va face să se gândească ceva mai mult şi să conştientizeze că mulţi oameni fac lucruri bune pentru el (inclusiv tu, ca părinte) şi îl va face să îşi dea seama că poate aduce şi el bucurie celorlalţi. Ca efect secundar este posbil să spele nişte vase sau să îţi pregătească un ceai. Nu îl opri, doar bucură-te şi mulţumeşte-i!

Iar gândul că voi vă veţi bucura împreună ne face şi pe noi fericiţi. Faptul că vă ajutăm puţin ne creşte şi nouă fericirea generală!

Descarcă jurnalul aici: Jurnal-de-vacanță-2018-vară

Vacanță frumoasă alături de copii!

Cu drag,

Echipa Asociaţiei Learning for Happiness!